Etiquetes

24 de nov. 2011

Vaques grasses?

Després d'unes quantes sessions de fumets de peix, aquesta setmana al curs de cuina hem tocat carn! (que bé que sona això, oi?). El cas és que, amb una recepta senzilla i força ràpida, vam preparar aquest rostit de vedella, que va quedar molt bonet... Com sempre, m'ho he fet venir bé perquè en sobrés i em sembla que ens el menjarem aquest vespre barrejat amb arròs...nyam nyam!

ROSTIT DE VEDELLA AMB SALSA DE CEPS i CEBETES GLACEJADES
*Ingredients:
-700 g de carn per rostir (llata, tall rodó d'espatlla, peixet, etc.)
-1 ceba pelada i picada
-2 porros (la part blanca) pelats i picats
-2 grans d’all pelats i picats
-2 c. sop. d’oli d‘oliva
-1 fulla de llorer
-75 cc de conyac
-150 g de ceps frescos nets i trossejats o 25 g de deshidratats escaldats i escorreguts
-sal i pebre mòlt

*Elaboració:
-En una cassola (si pot ser de fang) es posa a enrossir la carn amb l’oli. A les cassoles d’alumini tendeix a enganxar-se, per això hem d’esperar que es faci bé la crosta, abans de girar-lo.
-Quan s’ha enrossit de tots els costats, es condimenta amb sal i pebre i s’hi afegeixen les hortalisses picades i la fulla de llorer.
-Es deixa coure destapat uns 25 minuts (millor al forn). Entremig s’hi pot afegir mig got d’aigua, perquè no quedi massa sec.
-Passat el temps de cocció, s’hi afegeixen els ceps i el conyac, i es deixa coure de 15 a 20 més, segons com agradi la carn de cuita. (Si hem fet els ceps deshidratats, hi posem ceps + aigua escorreguda)
- Es tritura (o es passa pel colador xinès) el suc de la carn i la resta d’ingredients de la cocció. Es torna la salsa al foc, es rectifica de condiments i es lliga amb una mica de fècula si cal (prèviament dissolta amb aigua).
- Es retira la carn de la cassola i es talla fina. Se serveix amb els bolets i una part de salsa, la resta es posa en salsera. Es pot acompanyar amb cebes glacejades o puré de poma si és hivern, i amb fulla de canonge o créixens si és estiu.

NOTA: Per tal que la carn quedi tendra i gustosa, no s’ha de lligar (sempre i quan sigui el mateix múscul).
Nosaltres vam decidir no passar les verdures pel colador sinó posar-les "tal qual".

CEBETES DEL PLATILLO GLACEJADES
*Ingredients:
-20 a 24 cebetes del platillo
-50 g de sucre
-100 cc d’aigua
-oli i sal

*Elaboració:
-S’escalden les cebetes i es pelen. A mesura que es pelen, es posen en aigua freda perquè no s’ennegreixin ni facin plorar.
-Es rosteixen les cebetes amb una mica d’oli, en un cassó de fons gruixut. Prèviament, podem haver aromatitzat l’oli amb una mica de cansalada.
-S’hi afegeix l’aigua i el sucre i es cou molt lentament, fins que quedin caramel·litzades.

NOTA: També es pot fer el caramel a part (aigua, sucre i llimona, sense remenar!) i, després, incorporar-lo a les cebetes rostides amb oli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada